Soutěž New Weird je zařazena do žebříčku PAF!

Recenze: Síla přírodní fermentace

31. července 2015 v 10:09 | sussanah |  Grada
Název: Síla přírodní fermentace
Podtitul: Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Autor: Katz Sandor Ellix
Překlad: Zuzana Ouhrabková
Vydání v ČR: 12. 1. 2015
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 256
Cena: 297,-

* Děkuji nakladatelství Grada za recenzní výtisk!*
Síla přírodní fermentace je oslavou přírodního bohatství, jehož chuti a prospěšných látek si lidstvo užívá po tisíce let a které se může stát součástí i vašeho jídelníčku.
Je první kuchařkou, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin - zavede vás do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla.
Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu či šumivé víno).
S téměř stovkou receptů je nejobsáhlejší a nejšířeji pojatou knihou o fermentovaných potravinách, která kdy byla publikována.



Psát recenzi na kuchařku? Já? No to asi sotva... Vzhledem k mému talentu-anti, kdy horko těžko zvládnu česnečku, to opravdu nejde. Nicméně tu česnečku mám namakanou - hrnec vody, dva masoxy, 8 - 12 brambor podle velikosti nekrájet na kostičky, vymačkat půl paličky česneku, hrstka nadrcené majoránky a vařit, dokud to není jedlý. A včera se mi teda povedla!

Ale zpátky k fermentaci. Víte vůbec, co to je? Já si třeba myslela, že fermentovaný čaj je nějak speciálně sušený. Jak taky jinak připravit čaj, že? No a v tom jsem se pletla! Fermentace totiž není sušení, ale kvašení. Takže fermentovaný čaj prošel kvasem. Ale není to špatně? Vždyť když začne něco kvasit, tak se to vlastně kazí, ne? Smrdí to a je to změklé a někdy na tom jsou vidět i bublinky... No ano i ne. Neřízené kvašení není moc dobré, nikdo by vám nedoporučil jíst zkvašené švestky, které se válejí pod stromem. Ale v té správné nádobě, za správné teploty, za šera a bez přístupu kyslíku, hmmm... Už se mi sbíhají sliny na kyselé okurky a kyselé zelí a cider (což je zjednodušeně zkvašený jablečný džus) a na medovinu!
Všechno tohle ale leze docela do peněz, tak jak to udělat, abychom si chuťovky mohli dopřát a neutráceli za ně majlant? No dobře, třeba pytlík kyselého zelí stojí v obchoďáku cirka patnáct korun a někdy je i dobré. Ale spolehnout se na to nedá. Z pytlíku před koupí neochutnáte a pak je pozdě. Takže co s tím? Nalistujte si stranu 64 (třeba i elektronicky v ukázce na webu Grady), kupte si mořskou sůl a dvě kila zelí a udělejte si své vlastní kyselé zelí! To totiž můžete během procesu ochutnávat a dát si ho v tu pravou chvíli...
U fermentovaných jídel ale nejde jen o chuť, i když je tak skvělá. Ono nám totiž i prospívá. No a co je lepší, než zdravá dobrota? Moc toho není =)

Kuchařky nemám ráda. Seznam ingrediencí a pak postup vaření, kdy vám nikdo nevysvětlí, co který pokyn znamená a musíte si na to přijít sami. A pokud nemáte dar od přírody, nebo trpělivého učitele, jste prakticky odsouzení k přežívání na česnečce (protože na té se fakt nedá nic zkazit a když jsem jí zvládla já, zvládne jí každej). Ale tahle kniha mě zaujala. Autor vypráví o tom, jak k fermentaci přišel a jak mu fermentovaná jídla pomohla upevnit zdraví. U receptů pak píše vlastní zkušenosti z přípravy, co se může pokazit a jak tomu předejít. Přesně vysvětlí, jaké nádoby použít a jak správně postupovat. Prostě jsem si i já řekla, že si udělám svůj vlastní cider!

Takže pokud jde o můj názor, tahle kniha za to stojí. Recepty sice vyžadují čas a bohužel se nejedná o hodiny, ale spíš o dny, v některých případech dokonce o týdny. Ale stojí to za to. I když si teď myslíte, že kyselé zelí přece nejíte a okurky taky ne, tak si ale vzpomeňte na ostatní fermentované potraviny. Víno, pivo, medovina. A pro milovníky salátů ještě ocet. Lepší? =)

Knihu si můžete koupit buď v nejbližším knihkupectví, nebo rovnou na webu Grady.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. července 2015 v 11:14 | Reagovat

Já mám rád staré kuchařky, kde se praví:
"Vraž do toho tucet vajec..."

Fermentaci znám z historie čaje; pytle s listím jsouce vezeny na hřbetu mezka opotily se od těla zvířecího a fermentace započala...

2 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 31. července 2015 v 11:29 | Reagovat

[1]: Hezky napsané a jasné :-) Ale jakmile je tam "přidáme podle potřeby", jsem ztracená...

To je hustý :-) Já četla, že některá zvířata jsou schopna naházet opadané ovoce do kmenu stromu a nechat si ho tam zkvasit na víno :-D

3 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 31. července 2015 v 14:09 | Reagovat

Moc pěkná recenze :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama